Načini, kako izvedeti, ali se vam splača kupiti rabljeno vozilo

Če nočete kupiti rabljenega vozila s skritimi napakami, je ključnega pomena, da ga pred nakupom natančno ocenite. Brezhibno rabljeno vozilo boste našli le s previdnim in natančnim brskanje za informacijami – tu je le malo opraviti s »srečo«. Ponudbe, ki se zdijo predobre, da bi bile resnične, pogosto so prav take, polne skritih pasti in marsikateri kupec si je na ta način nakopal ogromno nepotrebnih stroškov in glavobola. Če znate oceniti, kako zanesljiv je določen rabljen avto in kakšni so njegovi možni problemi, si boste prihranili marsikatero avtomobilsko skrb.

Naredite domačo nalogo

Nakup rabljenega avtomobila ni nekaj, kar bi lahko storili iz danes na jutri. Zelo pomembno je, da naredite domačo nalogo, kar pomeni, da zberete čim več informacij o modelu avta, ki ga nameravate kupiti. Pozanimajte se, katere so znamke in modeli avtomobilov, ki so znani po njihovi zanesljivosti. Te informacije, ki vam bodo pomagale se pravilno odločiti, lahko najdete v različnih virih. Če veste za problematične točke določenega modela avta, ste lahko med nakupovanjem nanje še posebej pozorni.

Informacije za kupca

Bodite pozorni na informacije na ali ob samem avtomobilu. Rabljeni avtomobili morajo imeti navedene določene informacije, vključno s to, ali se avto prodaja z garancijo ali tak, »kot je«. Ta podatek se običajno nahaja na nalepkah na oknih vozila, lahko pa tudi poizveste, ali obstajajo popravila, jih trgovec obvezno mora plačati. Te vodilne informacije običajno preglasijo druge nasprotne odločbe, ki se nahajajo na vaši prodajni pogodbi.

Profesionalen pregled

Pomembno je, da avto pregleda tudi mehanik. Zunanjost avtomobila lahko vedno izgleda popolno, v sebi pa skriva marsikatero težavo. Če je le možno, poskrbite, da vaš mehanik pregleda avto zares natančno. Pregled naj vključuje tudi zunanjost, kar pomeni, da se pregleda karoserijo za morebitne vdrtine, praske, napake, rjo in postale probleme. Seveda naj pregled vključuje tudi pregled pod pokrovom motorja, vse steklene dele, luči, vzmetenje in gume.

Preglejte notranjost

Da se prepričate o primernem stanju avtomobila, dobro preglejte tudi notranjost – navsezadnje boste v vozilu preživeli precej časa, zato morate biti prepričani, da vam je v njem udobno. Prav tako bodite pozorni na morebiten zatohel ali slab vonj, ki je lahko znak plesni. Če vam ni všeč vonj v avtomobilu, raje poiščite drug avto, saj se je mnogih neprijetnih vonjav v avtu izjemno težko znebiti. Preverite tudi, če so na oblogi avtomobila mokri madeži in preverite, če so sedeži v dobrem stanju. Prav tako je dobro pregledati predale in se prepričati, da guma ni obrabljena,

Ali je avto sploh vreden vašega časa, se odločite na podlagi cene avtomobila. Če razlika med novim in rabljenim modelom avtomobila ni velika, vam najverjetneje ni bila podana dobra ponudba. Da bi določili najprimernejšo ceno, primerjajte tudi cene različnih avtomobilov istega modela. Še preden pa res predate svoj denar prodajalcu, odpeljite avto na testno vožnjo.